Orez cu pui à la libanaise

…sau pe denumirea-i libaneză (da, libaneza este un dialect dintre cele multe ale limbii arabe literare) rez-3a-djej.

Este vară și nu vă arde să gătiți de nicunele. Sunt perfect de acord, dar parcă doar salată? Și doar fructe? Uhm, nu merge. Vă propun, pentru când aveți un chef nebun de gătit și de trezit cu noaptea-n cap pentru a nu vă prinde căldurile cele de foc, o rețetă minunată și gustoasă de nici pe degete, nici pe farfurie nu va rămâne absolut nimic!

Am avea nevoie de următoarele:

  • 2 bucăți piept pui cu os și pielicică a câte 500 grame fiecare (haide, nu vă strâmbați, de-ați ști cum schimbă gustul! Și apoi, vom scăpa și de oase și de ”șoricum de pui” la final
  • 1 baton de scorțișoară
  • 600 grame de carne tocată (miel sau vită, cum vă place)
  • 20 grame unt
  • 2 lingurițe sare
  • 1/2 lingură de ienibahar
  • 1/2 lingură scorțișoară măcinată
  • 1 1/2 căni de orez basmati
  • 80 grame semințe de pin prăjite
  • 80 grame migdale decojite și prăjite

Începem cu puiul. Dl pui, alături de bățul de scorțișoară și o linguriță de sare, se pun la fiert într-o oală suficient de încăpătoare și apă cât să îl acopere.

După ce dă în clocot, se lasă la foc mic pentru încă 20-30 minute, astfel încât să se fiarbă bine cărnița. Casa se va umple de mireasma de scorțișoară și pe măsură ce așteptați să fiarbă și papilele gustative vor deveni mai nerăbdătoare. Odată fiert, scurgem apa, fără a o arunca. Puiul se curăță de șoric și se dezosează, fâșiuțe mai mari, mai mici și pitici, cum vă place.

Carnea tocată se gătește într-o tigaie mai mare cu funduleț gros sau un wok în suc propriu preț de 10 minuțele. În tot acest timp, nu stați degeaba, ci cu o lingură de lemn, amestecați și amestecați să nu se formeze coloașe și carnița să se desfacă în bucățele mici. Acum e momentul să punem untul, condimentele rămase și sarea. Dacă vi se pare prea sărat, merge și fără. Se acoperă și se lasă să se facă bine pentru încă 20 min. Da, veți tot amesteca în tot acest timp. La cât de bine miroase, veți uita de efort.

Orezul basmati nu necesită fierbere prealabilă. Îl spălați bine bine și îl turnați peste cărnița asezonată. Să nu uităm de supica de la carneade pui. Odată cu orezul punem și 2 1/2 căni și acoperim. S-ar putea să mai necesite, depinde de orez cât absoarbe. Voi să fiți pe poziții în următoarele 20 min cât mai lăsăm minunăția asta pe foc să tot amestecați și să vedeți dacă îi mai trebuie supiță de pui.

Gustați fără teama iar dacă orezul e fiert, atunci îi gata! Nu rămâne decât să puneți totul pe un platou, ornați puiul pe deasupra și presărați din abundență cu semințe de pin și migdale.

Merge extraordinar de bine cu o porție de laban sau de ayran! Promit să revin și cu rețeta pentru laban făcut în casă.

Și cum mi-a ieșit. Numai amintindu-mi, iarăși ud tastatura…!

Arată ca o prăjitură, dar nu-i!

Yum Yum

Anunțuri

3 păreri la “Orez cu pui à la libanaise

  1. Pingback: Laban « gasculita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s